Ok, podobno warto. Pozostaje pytanie "jaki"? Czy ktoś z Was ostatnio kupował dysk SSD? Na co zwrócić uwagę kupując nowy? Konkretny model? Producent? Czy 120GB na system wystarczy?
Moderator: Skibek
Jaki jest tego cel ?Ja mam takie ło:
Samsung EVO 240GB MZ-7TE250BW
Cząstkę systemową zostawiłem (W8) na 64 GB,
Myślę czy nie wolał bym kupić odrębnego dysku na system np 64 GB, a drugiego ~64 GB na wszystkie pozostałe dane chwilowe plus dysk magazynujący dla PS.
Mało, mało no ale widzę że masz chyba już od 2 lat tyle i dajesz radę128GB to mało na system i obróbkę zdjęć jednocześnie.
256 minimum. Mnie średnio interesuje ile odpala mi się Windows ale już znaczenie ma dla mnie to ile czasu LR generuje mi podgląd. Ja mam 128 GB i mam na nim bazy LR, katalog PSa i rawy, które w danej chwili obrabiam.
Ceny SSD są jeszcze zaporowe. Gdybym miał kupować ponownie to zrobiłbym drugi raz to samo. Kupił SSD 128GB w cenie ok 400zł i trzymał tam tylko bazy i pliki do obróbki.
Jak niebawem ceny SSD spadną to będę zainteresowany przynajmniej 500GB, a 128 wsadzę sobie do laptoka.
No daję ale systemu na nim nie mam do nie starcza mi miejsca.Mało, mało no ale widzę że masz chyba już od 2 lat tyle i dajesz radę128GB to mało na system i obróbkę zdjęć jednocześnie.
256 minimum. Mnie średnio interesuje ile odpala mi się Windows ale już znaczenie ma dla mnie to ile czasu LR generuje mi podgląd. Ja mam 128 GB i mam na nim bazy LR, katalog PSa i rawy, które w danej chwili obrabiam.
Ceny SSD są jeszcze zaporowe. Gdybym miał kupować ponownie to zrobiłbym drugi raz to samo. Kupił SSD 128GB w cenie ok 400zł i trzymał tam tylko bazy i pliki do obróbki.
Jak niebawem ceny SSD spadną to będę zainteresowany przynajmniej 500GB, a 128 wsadzę sobie do laptoka.
Faktycznie, przydałby się chyba i system tam :/No daję ale systemu na nim nie mam do nie starcza mi miejsca.Mało, mało no ale widzę że masz chyba już od 2 lat tyle i dajesz radę128GB to mało na system i obróbkę zdjęć jednocześnie.
Myślę, że SSD pada tak samo jak HDD tyle, że z SSD trudniej dane odzyskać. Metoda jest jedna - backup. Nie zamierzałeś chyba, trzymać danych tylko na jednym SSD. Ja np. mam zdjęcia zawsze na dwóch HDD jednocześnie, a na SSD zgrywam tylko ten materiał, na którym w danym momencie pracuję.Też zastanawiałem się nad kupnem SSD, lecz z czasem coraz bardziej się zniechęcam. Powodem są coraz częstsze "plotki" na temat utraty danych. Wie ktoś może więcej na ten temat?
takie dyski hybrydowe to zaczyna byc powoli standard - czesto stosowany zabieg w laptopach gdzie nie mozna podłaczyc dwóch dysków.gdzies widzialem ciekawostke - polaczenie ssd i zwyklego hdd w jednej obudowie