Forum fotograficzne. Działania Płockiej Grupy Fotograficznej poświęcone są fotografii i grafice, konsolidacji lokalnego środowiska fotograficznego, a także promocji i popularyzacji miasta Płock.

Moderator: Skibek

 
Awatar użytkownika
cezarycezary
Członek Stowarzyszenia Płocka Grupa Fotograficzna
Autor tematu
Posty: 12441
Rejestracja: poniedziałek, 18 maja 2009, 14:22
System: Nikon
Lokalizacja: Płock
Kontaktowanie:

Inteligentny dom

środa, 28 paź 2015, 23:17

Interesował się ktoś z Was kwestią "inteligentnego domu". Systemy np typu Fibaro?
Macie może jakieś doświadczenie w powyższej kwestii, fajne strony do poczytania, rozwiązania itp. :) ?
Obrazek
 
Awatar użytkownika
Jack
Członek Stowarzyszenia Płocka Grupa Fotograficzna
Posty: 1340
Rejestracja: sobota, 20 lut 2010, 23:26
System: Nikon

Re: Inteligentny dom

czwartek, 29 paź 2015, 23:16

fajne, ciekawe sprawy niestety jeszcze nadal kosztowne
popatrz też tu
http://www.satel.pl/pl/art/396,Manipula ... enderskim!
 
Awatar użytkownika
cezarycezary
Członek Stowarzyszenia Płocka Grupa Fotograficzna
Autor tematu
Posty: 12441
Rejestracja: poniedziałek, 18 maja 2009, 14:22
System: Nikon
Lokalizacja: Płock
Kontaktowanie:

Re: Inteligentny dom

czwartek, 29 paź 2015, 23:55

W ciągu ostatnich kilku lat ceny poszły niesamowicie w dół. Tak naprawdę na początek wystarczy 2-3tyś zł i można zaczynać zabawę ^_^
Polecam obejrzeć np. to
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DHfSvreggB0[/youtube]

 Tapatalk. Najlepszy sposób na każde forum z telefonu i tabletu.
 
Awatar użytkownika
sleep
Członek Stowarzyszenia Płocka Grupa Fotograficzna
Posty: 2778
Rejestracja: czwartek, 25 cze 2009, 19:44
System: Canon
Lokalizacja: Płock, Polska centralna
Kontaktowanie:

Re: Inteligentny dom

piątek, 30 paź 2015, 18:15

Inteligentny dom kończy się w momencie braku prądu. No chyba że użyjesz baterii podszymujących napięcie, ewentualnie agregat prądotwórczy itp itd. Mam pewne rozwiązania u siebie ale ograniczylem się do minimum

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka
z życia płocka
__________________________________________________
 
Awatar użytkownika
cezarycezary
Członek Stowarzyszenia Płocka Grupa Fotograficzna
Autor tematu
Posty: 12441
Rejestracja: poniedziałek, 18 maja 2009, 14:22
System: Nikon
Lokalizacja: Płock
Kontaktowanie:

Re: Inteligentny dom

piątek, 30 paź 2015, 22:34

Pytanie tylko co w dzisiejszych czasach nie potrzebuje prądu ;)
Co ciekawe czujniki o których mowa nie potrzebują zasilania z sieci, baterie wytrzymują podobno 2 lata. Kwestia podpięcia bazy pod jakiś UPS i działać będzie nawet podczas jakiejś małej awarii.
 
Awatar użytkownika
siwy
Członek Stowarzyszenia Płocka Grupa Fotograficzna
Posty: 5043
Rejestracja: środa, 9 cze 2010, 13:46
System: Canon
Lokalizacja: Płock/Słupno
Kontaktowanie:

Re: Inteligentny dom

wtorek, 3 lis 2015, 12:57

inteligentny dom nie konczy się przy braku zasilania - moduły wykonawcze muszą mieć opcję na taką sytuację - NO lub NC. zresztą, jaki dom się nie kończy przy braku zasilania ? ;)
Jakby co zapraszam do dyskusji prywatnie, pisałem mgr z inteligentnych systemów HMS/BMS i wiedzę posiadam.
Można i Bezkarnie...
FacebookowoThumbs up!
 
Awatar użytkownika
cezarycezary
Członek Stowarzyszenia Płocka Grupa Fotograficzna
Autor tematu
Posty: 12441
Rejestracja: poniedziałek, 18 maja 2009, 14:22
System: Nikon
Lokalizacja: Płock
Kontaktowanie:

Re: Inteligentny dom

wtorek, 3 lis 2015, 13:19

inteligentny dom nie konczy się przy braku zasilania - moduły wykonawcze muszą mieć opcję na taką sytuację - NO lub NC. zresztą, jaki dom się nie kończy przy braku zasilania ? ;)
Jakby co zapraszam do dyskusji prywatnie, pisałem mgr z inteligentnych systemów HMS/BMS i wiedzę posiadam.
Wszystko zależy od tego w jaki sposób rozumiemy słowo "inteligentny dom".
Inteligentny dom kojarzy nam się często z czymś w stylu "łooo jak się prąd skończy to nie otworzą mi się drzwi albo okna" - czyli nie do końca trafnie ;)

W ciągu ostatnich kilku lat temat mocno ewoluował. W filmie który podałem wcześniej jest to świetnie wytłumaczone.
 
Awatar użytkownika
siwy
Członek Stowarzyszenia Płocka Grupa Fotograficzna
Posty: 5043
Rejestracja: środa, 9 cze 2010, 13:46
System: Canon
Lokalizacja: Płock/Słupno
Kontaktowanie:

Re: Inteligentny dom

wtorek, 3 lis 2015, 16:29

inteligentny dom nie konczy się przy braku zasilania - moduły wykonawcze muszą mieć opcję na taką sytuację - NO lub NC. zresztą, jaki dom się nie kończy przy braku zasilania ? ;)
Jakby co zapraszam do dyskusji prywatnie, pisałem mgr z inteligentnych systemów HMS/BMS i wiedzę posiadam.
Wszystko zależy od tego w jaki sposób rozumiemy słowo "inteligentny dom".
Inteligentny dom kojarzy nam się często z czymś w stylu "łooo jak się prąd skończy to nie otworzą mi się drzwi albo okna" - czyli nie do końca trafnie ;)

W ciągu ostatnich kilku lat temat mocno ewoluował. W filmie który podałem wcześniej jest to świetnie wytłumaczone.
Ewolucja ewolucją, wszystko opiera się na podobnym schemacie - integracji wszystkich systemów razem, prostocie obsługi, wygody i oszczędności.
Automatyka ma to do siebie, że musi mieć scenariusz "co jeśli nastąpi blackout". I np. zawory na Orlenie na instalacjach mają swoje stany beznapięciowe, w zaleznosci od miejsca zainstalowania.
Tak i z domem. Mam dom ze zwykłą instalacją. Projektowałem domy z inteligentną - w przypadku zdjęcia napięcia było to samo - świeczki i latarka :)

P.S. Używałem systemu LCN, XComfort i KNX.
Można i Bezkarnie...
FacebookowoThumbs up!
 
Awatar użytkownika
sleep
Członek Stowarzyszenia Płocka Grupa Fotograficzna
Posty: 2778
Rejestracja: czwartek, 25 cze 2009, 19:44
System: Canon
Lokalizacja: Płock, Polska centralna
Kontaktowanie:

Re: Inteligentny dom

wtorek, 3 lis 2015, 18:11

U mnie alarm i sterowanie wodą za pomocą telefonu, oczywiście ups dla podtrzymania zasilania. Tyle mojego inteligentnego domu

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka
z życia płocka
__________________________________________________
 
Awatar użytkownika
cezarycezary
Członek Stowarzyszenia Płocka Grupa Fotograficzna
Autor tematu
Posty: 12441
Rejestracja: poniedziałek, 18 maja 2009, 14:22
System: Nikon
Lokalizacja: Płock
Kontaktowanie:

Re: Inteligentny dom

środa, 4 lis 2015, 20:12

 
Awatar użytkownika
martha77
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 13:02
System: Canon

Re: Inteligentny dom

poniedziałek, 28 gru 2015, 13:04

Ja używam systemu sterowania światłem i alarm od firmy Vigaldo. Uważam, że inteligentne domy są bardzo przydatne i świetnie się sprawdzają.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość